R

Cydrowe odmiany

 

Dark Dabinett To sport Dabinetta, ale nieco bardziej energiczny, zbierający później z ciemniejszym fioletowym kolorem. Produkuje późne, słodko-gorzkie jabłka, które są nieco większe niż jakakolwiek inna odmiana jabłek na cydr. Tworzy pyszny, pełny cydr bez konieczności mieszania go z innymi jabłkami. Zdrowe drzewo odporne na parcha i gorzką zgniliznę.



Dabinet - Na początku XX wieku William Dabinett znalazł to jabłko, nazwane jego imieniem Dabinett, jako przypadkową sadzonkę w żywopłocie Somerset, od kiedy stało się bardzo szeroko uprawiane ze względu na doskonały cydr i łatwość uprawy. Małe, zielone, aromatyczne jabłka, czasami zarumienione lub nakrapiane czerwienią, dają sok słodko-gorzki o takiej jakości, że można go stosować do cydrów jednoodmianowych. Małe, wyprostowane, rozłożyste drzewo. Odporny na parcha i raka. Dobry wybór tam, gdzie jest miejsce tylko na jedno jabłko cydrowe lub gdy istnieje ryzyko późnych przymrozków. Niezgodne z kuzynką Chisel.

Apple Dabinett - Future Forests




Somerset Redstreak - To tradycyjna angielska odmiana cydru. Atrakcyjne, błyszczące, czerwone jabłka są średniej wielkości, zielonkawo-żółte z czerwonymi plamami, lekko żebrowane. Miąższ jest biały, soczysty i słodki. Produkuje słodko-gorzki sok, dzięki czemu jeden z najlepszych cydrów może być dwuletni. Oszałamiająca kępa białych kwiatów w maju.

Historia: pochodzi z Somerset w Anglii w XX wieku. Partnerzy zapylający: Kingston Black, Tremlett's Bitter Malus Comtesse de Paris Malus, Golden Hornet


Somerset Redstreak






Yarington Mill - To tradycyjne angielskie jabłko. Kolor jabłka jest zielonkawożółty; skórka gładka, lekko woskowata, zaczerwieniona ciemnoczerwona. Miąższ jest biały, czasem zaczerwieniony; lekko chrupiące i słodkie. Ta odmiana produkuje średnio-gorzki cydr o bardzo dobrym aromacie i smaku. Wyraźnie duże, błyszczące zielone liście i efektownie biały kwiat.
 
Drzewa rosną silnie i tworzą wyniosłe korony z małą liczbą krótkopędów. W okres owocowania wchodzą późno, około 4. roku po posadzeniu i owocują bardzo obficie. Owoce dojrzewają w drugiej dekadzie września i są średniej wielkości, o masie 85 g. Mają kształt kulisto-spłaszczony.  Kwasowość niska. Zawartość taniny średnia. 274,6 w 100g miąższu.

Wszechstronny cydr o dobrym aromacie i smaku. Historia: Odkryta przez pana Bartletta w wiosce Yarlington w Somerset.
Wyrastał ze ściany przy kole wodnym młyna. Jego dziadek zasadził go następnie
w ogrodzie i nazwał „Yarlington Mill”.
Później w latach siedemdziesiątych XX wieku został wybrany do sadzenia
w sadach przez firmę Taunton Cider Company.





Kingston Black - To wysokiej jakości angielskie jabłko cydrowe. Małe żółtozielone owoce o barwie ciemnoczerwonej, prawie czarnej. Miąższ jest zaczerwieniony, czasem biały. Daje dobry, gorzko-ostry sok. Dzięki któremu uzyskuje się wyśmienity cydr rocznikowy o charakterystycznym smaku. Znany również jako Black Taunton. Historia: Uważa się, że nazwa pochodzi od miejscowości Kingston St Mary. Niedaleko Taunton w Somerset. Ze względu na swoją popularność był szeroko uprawiany we wszystkich regionach uprawy cydru. Partnerzy zapylający: Annie Elizabeth, Dabinett, Gala, Harry Masters Jersery, Laxton's Superb, Lord Derby







Bulmers Norman -  Odmiana importowana z Normandii we Francji. Bulmers Norman produkuje słodkie jabłka z bardzo dużą zawartością gorzkiej taniny, idealne dla tych, którzy lubią słodkie, wytrawne trunki.





Chisel Jersey - Kolejna odmiana z grupy jabłek na cydr „Jersey” pochodzących z Somerset. Słodko-gorzki - bogaty w garbniki i cukier produkujący cydr wysokiej jakości, ale mimo to korzystny dzięki połączeniu ze słodszym cydrem. Odmiana późna - owoce opadają i zbierane są w listopadzie. Również późno kwitnie, więc bądź ostrożny przy wyborze partnerów do zapylania, jeśli nie ma innych odmian cydrowych. Dabinett go nie zapyla i odwrotnie.


Okres kwitnienia - koniec maja

Okres zbiorów - początek listopada
Ekstrakt - 13,96  pH- 4,06   Zawartość tanin/ 100g - 446,9

Znalezione obrazy dla zapytania: Chisel Jersey


Major - To wczesna słodko-gorzka odmiana zbierana od końca września. Uprawiana komercyjnie w celu przedłużenia okresu zbiorów. Jabłka o stożkowatym kształcie, od małej do średniej wielkości, pokryte różowawo-czerwonym pasiastym rumieńcem.
Okres kwitnienia - późny
Czas zbiorów - koniec września

Ekstrakt - 13,41  pH - 4,10  Zawartość tanin 238,1




Harry Masters Jersey - Odmiana słodko-gorzka dojrzewa pod koniec października / na początku listopada. Tworzy wysokiej jakości cydr. Średniej wielkości stożkowate jabłka silnie zaczerwienione, ciemnoczerwone. Jabłka na młodych drzewach mogą być nieco większe. Miąższ słodki i cierpki. Podobnie jak inne odmiany „Jersey” powstały w Somerset, a nie w Jersey i czasami nazywane są „Porto Porto”. Mówi się, że został nazwany na cześć pielęgniarza, który go wychował. Jest regularnie sadzony ze względu na dobrą jakość cydru i niezawodne zbiory. Kwitnie późno i jest dobrym zapylaczem późno kwitnącej kuzynki Chisel Jersey.

Ekstrakt - 13,66  pH - 4,22  Zawartość tanin 276,7





Michelin - Odmiana francuska o słodko-gorzkim smaku. Bardzo dobrze plonuje, zwykle mieszane z innymi odmianami cydru. Miąższ biały słodki z lekką cierpkością. Jabłka stożkowate, z wyraźnym żebrowaniem na  boku.
Okres kwitnienia - wczesny
Okres zbiorów - połowa października


Ekstrakt - 11,25  pH - 3,84  Zawartość tanin 182,9



Ellis Bitter - To odmiana bardzo wcześnie dojrzewająca. Tworzy drobne, samosterylne drzewo (wymagany jest zapylacz - inna jabłoń) o szerokich gałęziach. Sok gorzko-słodki, duży, stożkowaty owoc, który jest gotowy do zbioru pod koniec września. Owoce mają tendencję do opadania, gdy są dojrzałe. Prawdopodobnie pochodzi z Devon w XIX wieku, z gospodarstwa należącego do niejakiego pana Ellisa.

Ekstrakt - 12,08  pH - 4,00  Zawartość tanin 350,2
https://www.sonneruplund.dk/foto%20apples/ellisbitter/ellisbitera.jpg



Ashton Bitter - Brytyjskie jabłko, słodko-gorzkie dojrzewa wcześnie. Owoc: Średniej wielkości, okrągłe. Skórka, sprana na czerwono z zaznaczonymi drobnymi ciemniejszymi czerwonymi paskami. Kielich jest mały i częściowo otwarty, osadzony w płytkim basenie. Łodyga jest średnio długa i średnio gruba, osadzona w płytkiej i wąskiej, rdzawej jamie.  Miąższ kremowy, raczej suchy. Słodka i nieco gorzka, ale łagodna kwaskowatość. Aromaty owocowe.
Zastosowania: głównie jako jabłko cydrowe.
Pochodzenie: Pochodzi z sadzonki Dabinett skrzyżowanej z Stoke’s Red, wyhodowanej przez George'a Spinksa w 1947 roku w Long Ashton Research Station w Bristolu w Anglii. Zwarte drzewo.

Ekstrakt - 12,41  pH - 4,13  Zawartość tanin 563,8


Ashton Bitter



Odmiany Francuskie

Bedan
Cukier: SG 1,059 / Brix 14,4
Kwas: 1,5 g/l
Polifenole: 2,3 g/l

Tradycyjna francuska słodko-gorzka odmiana, znana i ceniona od czasów średniowiecza.
Popularna we wszystkich cydrowych regionach. Uniwersalny składnik klasycznego francuskiego cydru.

Drzewo rośnie silnie i daje duży plon, ale ma dużą skłonność do przemiennego owocowania.
Jest mrozoodporne, podatne na parcha i raka, średnio na zarazę ogniową, w małym stopniu na mączniaka

Binet Rouge
Cukier: SG 1,065 / Brix 16
Kwas: 1,8 g/l
Polifenole: 2,4 g/l

Tradycyjna słodko-gorzka odmiana z Normandi. Wnosi dużo cukru, trochę goryczki i cierpkości oraz intensywny aromat.


Drzewo rośnie słabo, ale plonuje obficie. Ma dużą skłonność do przemiennego owocowania. 
Jest mrozoodporne, podatne na zarazę ogniową, średnio na mączniaka, w małym stopniu na parcha i raka.



Bisquet
Cukier: SG 1,047 / Brix 11,6
Kwas: 2,1 g/l
Polifenole: 2,12 g/l


Odmiana słodko-gorzka, pochodząca z kraju Basków. Ceniona ze względu na bardzo intensywny aromat. 
Wymaga zmieszania z bogatszymi w cukier odmianami.

Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, dobrze owocuje, przeważnie co rok.
Brak informacji o mrozoodporności,istnieje ryzyko że może nie poradzi sobie w naszym klimacie.

Clos Renaux

  • Cukier: SG 1,054 / Brix 13,4
  • Kwas: 2,5 g/l
  • Polifenole: 2,2 g/l

Odmiana odkryta w Normandii w 1930r. Uznawana za słodką, choć na niektórych stanowiskach może być słodko-gorzka.



Drzewo rośnie silnie, wyrasta na duże, bardzo. Owocuje przemiennie. Brak informacji o mrozoodporności. Podatne na zarazę ogniową, średnio na raka, w małym stopniu na parcha i mączniaka.


Douce Coët Ligné

  • Cukier: SG 1,053 / Brix 13,2
  • Kwas: 1,9 g/l
  • Polifenole: 1,8 g/l

Odmiana słodka wywodząca się z Bretanii, odkryta w 1800r, obecnie powszechna we wszystkich regionach Francji.


Drzewo średnich rozmiarów, wcześnie wchodzi o okres owocowania, daje duże plony, owocuje przemiennie. Gałęzie mogą wymagać podpierania. Brak informacji o mrozoodporności. Średnio podatne na zarazę ogniową, raka i mączniaka, mało na parcha.

Kwitnie z początkiem maja. Nie może samo się zapylać i jest średnim zapylaczem dla innych drzew. 
Owoce dojrzewają w pierwszej połowie października.

Douce Moën

  • Cukier: SG 1,063 / Brix 15,4
  • Kwas: 2,1 g/l
  • Polifenole: 2,4 g/l

Tradycyjna słodko-gorzka odmiana, pochodząca z Bretanii, gdzie została odkryta pod koniec XVIIIw. Obecnie bardzo popularna we wszystkich cydrowych regionach Francji. Doskonały materiał na wysokiej jakości cydr, o ładnym kolorze i delikatnej goryczce.


Drzewo rośnie silnie, wcześnie wchodzi w fazę owocowania, choć wykazuje skłonność do owocowania co drugi rok.
Brak informacji o mrozoodporności. Podatne na zarazę ogniową, średnio również na parcha, raka i mączniaka. 
Źle znosi cięcia w lecie oraz braki wody, reagując na stres utratą plonów.

Kwitnie z początkiem maja. Nie może samo się zapylać, ale jest dobrym zapylaczem dla innych drzew. Owoce dojrzewają w pierwszej połowie października.


Fréquin Rouge

  • Cukier: SG 1,068 / Brix 16,5
  • Kwas: 2,4 g/l
  • Polifenole: 5,1 g/l

Tradycyjna gorzka odmiana, pochodząca prawdopodobnie z Normandii, ale obecnie popularna we wszystkich cydrowych regionach Francji. Drzewo rośnie silnie i wysoko, owocuje obficie, ale co drugi rok. Jest mrozoodporne, średnio podatne na parcha, w małym stopniu na mączniaka, raka i zarazę ogniową.


Kwitnie w pierwszej połowie maja. Nie może samo się zapylać i jest średnim zapylaczem dla innych drzew.
Owoce dojrzewają z początkiem października.


Medaille d’Or

  • Cukier: SG 1,059 / Brix 14,5 (SG 1,080 / Brix 19)
  • Kwas: 2,7 g/l
  • Polifenole: 6,4 g/l (10 g/l)

Ciekawa, (bardzo) gorzka francuska odmiana. Znaleziona w 1865 roku jako siewka.Drzewo niezbyt duże, o mocno zagęszczonej koronie. Drewno kruche, podatne na złamania. Plonuje dość obficie, choć przemiennie. Mrozoodporne, podatne na zarazę ogniową, mało podatne na parcha.Miąższ biały, miękki, mało soczysty, bardzo cierpki (ściągający). Sok bardzo słodki, o owocowym aromacie, mało wybarwiony.


Kwitnie w połowie maja. Źródła nie są zgodne co do tego czy może zapylać się własnym pyłkiem.
Według niektórych tak. Owoce dojrzewają z początkiem listopada.


Muscadet de Dieppe

  • Cukier: SG 1,057 / Brix 14,1
  • Kwas: 2,1 g/l
  • Polifenole: 2,5 g/l

Stara odmiana, słodko-gorzka, znana i wykorzystywana do robienia cydru. Rekomendowana do produkcji cydrów normandzkich. Stosunkowo wczesna, jak na odmiany cydrowe. Daje złożony, owocowy cydr, o nieco cierpkim (ściągającym) smaku oraz ładnym bursztynowym kolorze


Drzewo rośnie silnie, plonuje obficie, ale ma skłonność do przemienności.
Mrozoodporne, średnio podatne na mączniaka, mało podatne na parcha, raka i zarazę ogniową.

Kwitnie wcześnie: w drugiej połowie kwietnia. Nie może samo się zapylać, ale jest dobrym zapylaczem dla innych drzew. Owoce dojrzewają również wcześnie, jak na odmiany cydrowe: w drugiej połowie września.



Szara Reneta- to jedna z najstarszych odmian jabłoni. Wyglądem nie zachwyca 
może, ale za to przydatnością do przetworów czy ciast bije wszystkie inne na głowę. 
W związku z tym
jest bardzo popularną odmianą jabłoni,
która nadaje się także do uprawy amatorskiej
. Jest w pełni mrozoodporna, nie sprawia żadnych trudności i jest mało wymagająca. Drzewo rośnie średnio silnie, tworząc rozłożystą gęstą koronę. Szara Reneta należy do odmian owocujących przemiennie. 

Reneta to idealna jabłoń do przetworów, placków i kompotów i produkcji cydru.

JABŁOŃ RENETA SZARA



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz