R

Siarkować sok czy nie?

Czym są siarczyny i dlaczego są używane?

 

Podczas sobotniej degustacji Polskich cydrów rzemieślniczych, jeden szczególnie zaciekawił mojego kolegę jak on to stwierdził "jakoś dziwnie smakuje" faktycznie miał inny smak dlatego że był siarkowany. Gdy się o tym dowiedział od razu skojarzył to z tanim winem  za 5zł. I jak stwierdził że lepiej jak się teraz o tym dowiedział niż miało by to nastąpić w restauracji.     

Jest kilka rzemieślniczych cydrowni w Polsce które nie dodaje siarczynów podczas procesu produkcji cydru. Nie możemy jednak zagwarantować, że nasz cydr nie zawiera żadnych śladów siarczynów, które naturalnie wystąpiły podczas procesu. Dodatek siarczynów w napojach nie jest dobrze reklamowany, a zimne, twarde fakty dotyczące tego dodatku (tj. ile zostało zużytych) są czasami niejasne. Wiele cydrów i win zawiera siarczyny/dwutlenek siarki. Możliwe, że nigdy nie piłeś „czystego” cydru lub wina!.

Ja nie używam siarki podczas produkcji, i opinia mojego kolegi jeszcze bardziej mnie w tym przekonuje że raczej nie powinno się siarkować soku i oszukiwać troszkę ludzi. Przecież w końcu jest to produkcja rzemieślnicza nie idziemy na ilość tylko na jakość a z jakością wiąże się cena.


 Ok. przejdźmy teraz do rzeczy dlaczego stosuje się siarczyny?
 
Stosowanie siarczynów w produktach spożywczych i napojach ma na celu wyeliminowanie wszelkich niechcianych „rzeczy żywych”. W produkcji cydru jest to jedna z metod zabijania naturalnych drożdży, które są naturalnie obecne w soku jabłkowym.
 
 
Następnie dodawane są drożdże, aby stworzyć bardziej znormalizowany produkt i zmniejszyć ryzyko zepsucia i marnotrawstwa dla producenta. Jeśli przyjrzysz się uważnie etykiecie następnym razem, gdy wlejesz trochę cydru lub wina do kieliszka - zwykle będzie zawierać informację, że dodano siarczyny.
 
 
SO2 jest również przeciwutleniaczem, dodane do soku zatrzymuje działanie enzymów i polifenoli. Przeciwdziałając utracie związków aromatycznych, cydr jest bardziej owocowy.
Ja taki efekt uzyskuje oczyszczając sok o czym pisałem Tutaj
 
 
Cóż, z pewnością wygląda to tak, jakbyśmy wszyscy od dłuższego czasu spożywali siarczyny jako część naszej diety. Nie jest to coś, co wymaga nadmiernego zmartwienia, chyba że masz oczywiście skłonność do reakcji, a dla większości ludzi jest bardzo mało prawdopodobne, że odczujesz jakiekolwiek negatywne skutki. Uważamy jednak, że fajnie jest produkować naturalnie wytwarzany produkt, ponieważ cydr powinien być wolny od sztucznych dodatków, aby ludzie mogli się nim cieszyć!
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz