Jaki powinien być sok na Cydr
żeby w końcowym rezultacie cieszyć się pełnią smaku?. Otóż jest potrzebna
odpowiednia mieszanina kilku odmian, tak aby sok był słodki, mało kwaśny i
zawierał jakieś taniny ściągające. Jak wiemy cały cukier przefermentuje i zostanie
nam właśnie taniny i kwaśność. Jest takie stwierdzenie, że dobry sok na cydr to
taki, który nie jest smaczny gdy się go bezpośrednio pije.
I niestety nie ma idealnej receptury na Cydr, bo kilka osób z tych samych
odmian będzie miało zupełnie inny Cydr.
Kolejna sprawa to te odpowiednie odmiany, jak już kiedyś pisałem. Jesteśmy
hegemonem w produkcji jabłek deserowych, lecz cydru z tego dobrego nie będzie.
Oczywiście nasi Rzemieślniczy producenci Cydru osiągają sukcesy na arenie
Europejskiej, lecz opierają się na starych odmianach jabłoni. I takich odmian
musimy szukać, wiem nie jest to proste kupić na bazarze stare odmiany. Lub
możemy sami założyć swój sad przydomowy ze starych odmian i tych przeznaczonych
na Cydr.
Dobrze wiec przejrzy do sedna sprawy, wiemy że nie ma gotowej receptury z jakich odmian korzystać. Ale możemy posłużyć się pewnym wzorem idealnej proporcji jaki powinien być sok na Cydr. Zawartość cukrów SG 1.060 i tutaj od razu widzimy że sok z kartonika odpada bo takie soczki mają SG 1.040 i z takiego soku nie powinno się robić Cydru. Oczywiście jeśli się ktoś uprze to taki cydr zrobi, ale nie będzie on zawierał dużo alkoholu, a co za tym idzie będzie też podatny na zakażenia.
Teraz przejdźmy do kwasowości
całkowitej która powinna mieścić się między 4-8g/L lecz to już zależy od naszych upodobań jaki chcemy osiągnąć
efekt końcowy.
Jeśli chodzi o taniny to przy naszych odmianach niestety nie mamy pola do
popisu, i musimy się tutaj posługiwać orientacyjnie, czyli próbować jak jest wyczuwalny
posmak ściągania to znaczy że już coś z tego będzie. Polecam jarskie jabłuszka,
lub dziko rosnące jabłka też często oprócz strasznego kwasu mają dość dużo
tanin. Czasem można naprawdę znaleźć cudowne dziko rosnące jabłka taki Polski
Dabinett J.
Wiemy już na czym się opierać, to teraz tylko znaleźć odpowiednie odmiany.
Dlatego sadząc odmiany typowo przeznaczone na Cydr będzie nam łatwiej zbliżyć
się do tych wskazań, będziemy mieć taniny cukier, a jak będzie brakować
kwasowości całkowitej to z pomocą przyjdzie nam Antonówka lub któraś z Renet.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz